02. O naših navadah

 

 

Izkušnje nam kažejo, da so naši uspehi ali neuspehi v življenju rezultat naših vsakdanjih navad. Torej, če je temu tako, bi bilo zelo modro, da se odločimo samo za pozitivne navade! Na prvi pogled je videti zelo preprosto… spremeniš navade in si spremenil življenje!

Žal resnica je, da bo človek raje propadel, kot da bi spremenil svoje negativne navade, ki ogrožajo njegovo življenje.

Poglejmo, kako se sploh pojavi navada?

Vse, kar ljudje storimo s ponavljanjem, so navade… ponavljam enkrat, večkrat, znova in znova… in tako naprej, vse dokler ne bo več treba o tem razmišljati, ker potem navado prevzema naša podzavest in naprej teče avtomatsko. To pomeni, da so vsi vzroki našega obnašanja shranjeni v naši podzavesti. Kaj pa je podzavest?

Povedano preprosto, podzavest je gromozanski arhiv shranjenih podatkov, katerega vsebino povprečen človek pozna samo v obsegu od 5 do 6%. Moramo vedeti, podzavest ne zna misliti, ne zna se odločati in ne ve, kaj je dobro in kaj slabo. Le sprejema, shranjuje in izdaja svojo vsebino: naše ideje, misli, izkušnje, navade, principe, vse znanje in vso modrost, vse, kar vse… seveda, ko jih z našimi zavestnimi mislimi povabimo, uporabljamo ali jih sčasoma spremenimo.

To pomeni, da je naše doživetje “zunanjega sveta“ odraz “notarnjega sveta“ oziroma, da mi z našimi mislimi, izkušnjami in navadami kreiramo naše življenje in to poteka približno takole: Če so naše misli uničojoče – destruktivne, potem naša podzavest ugotavlja, da želimo biti destruktivni in začne vzemati iz svojih arhivov destruktivne – škodljive ideje, misli, izkušnje, navade ali principe, krepi jih in vzpostavlja.

Ko smo zaskrbljeni za naše zdravje, premišljamo in govorimo o bolezni, podzavest ugotavlja, da si tega želimo, ker ima podzavest nalogo uresničiti naše misli. Če nas ne skrbi in mislimo in govorimo o zdravju, se bo ukvarjala z enako intenzivnostjo in s temi mislimi, in povsem naravno jih bo uresničila.

Naloga podzavesti je, da naši zavesti dobavlja potrebne informacije. Ozaveščenost pa se mora, da bi bila kreativna – ustvarjalna, osredotočiti samo na trenutno ustvarjanje, in zato si vzame potrebne informacije iz svojih arhivov – podzavesti.

Pravijo tudi, da podzavest deluje kot transformator – ojačevalnik in vsakemu elementu poveča intenzivnost.

Zato je zelo pomembno, da so vse naše misli pozitivne, gradbene, konstruktivne. Z negativnimi, uničojočami in destruktivnimi mislimi in navadami gradimo destruktiven karakter.

Naša vzročno – posledična stvarnost temelji na navadah ljudi. To pomeni, da ima vsak človek svojo osebnost in karakter, ki ju je oblikoval, ko je predmetom in dogodkom dal določeno usmeritev in obstojnost. Vse, kar človek imenuje kot svojo individualnost, je pridobilo svojo obliko z navado. Lahko rečemo, da moč navad pri vsaki osebi razvija tipične karakterne vsebine in to ne samo pri človeku, ampak tudi v družini ali ljudstvu. Lahko tudi rečemo, da ne obstaja nobena stvar ali bitje, ki je ni ustvarila kreativna navada narave. Žal pa vsi vemo, da obstajajo različne navade od tistih najboljših in vse do tistih najslabših.

Razmislite, ali nam ne povejo naše iskušnje, da je naše zdravje zelo odvisno od naših navad? Ampak kako bomo zdravi, ker imamo zelo veliko navad, ki nenehno, že vrsto let, delujejo proti našemu zdravju?

“Že tisočletja ljudje razvijajo svojo osebnost in med tem so te navade postale fiksirane in kristalizirane. Naša telesa, naša čustva in naša narava obnašanja so razvili vrsto programov naše osebnosti in ta energija je ustvarila in oblikovala naše navade govora, gledanja, poslušanja, odločanja itn; zdaj nas pa vse te navade neprestano vlečejo od programa naše duše, tudi če se trudimo, večinoma zaman, da jih vtisnemo v našo osebnost.“(D.Hume)

Poudariti je treba, da ena od značilnosti navade je, da se lahko brani proti vsem spremembam.

Zato ne smemo pozabiti, da… “Naše slabe navade kontrolirajo tudi naše misli in to tako, da nas vedno bolj silijo, da sprejemamo samo tiste oblike veselja, žalosti, zadovoljstva ali sreče, ki ustrezajo njim – našim slabim navadam, in tako postopoma postajamo odvisni...“ Tako nam pravi dr. S. Rozman, naša znana psihoterapevtka.

Iz izkušenj vemo, da je človek zadovoljen in hkrati tudi srečen, ko gradi pozitivne navade, ki ga osrečujejo, je pa zanimivo, da največkrat to niso materialne stvari.

Če gradimo pozitivne navade, pa je treba vedeti, da se ne bi smeli odločati za kratkoročne odločitve. Ne smemo si reči: “Osmega marca moram biti pozoren do svoje soproge“. Niti: “Ta teden bom izjemno pozoren do svojih otrok in svoji družini“. Ne, to ni prava odločitev! Prava odločitev je navada, da bom vedno pozoren do vseh, in ne samo za en dan ali en teden.Vsaka zaskrbljenost in negativna misel s časom postane navada in je kot misel ali navada nezdrava ter povzroči nastanek negativne energije, ki se nabira v nekaterih centrih (čakre) našega telesa, jih blokira in na ta način postopoma začne zavirati proces življenja, dokler ga ne uniči. O tem je treba dobro razmišljati.

Torej, če ustvarjamo nezdrave navade, je gotovo da ustvarjamo tudi bolezni in je očitno, da je kakovost našega življenja v veliki meri odvisna od naših navad.

Spomnimo se, kaj nam je rekel Jezus: “Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje.“(Jan.6/63)Kaj mislite: Katera vsakodnevna aktivnost, ki traja le 5 minut, bi kakovost vašega življenja trajno izboljšala v naslednjih 365 dneh? Oziroma, katera nova vsakodnevna navada, bi vaše življenje tako izboljšala, da bi se počutili bolj zdravi, bolj zadovoljni, varnejši, svobodnejši...?

Tudi o tem je treba razmišljati.

Strokovnjaki pravijo, da je nova navada “stabilizirana“ v približno treh tednih. In tudi če bi bil potreben en mesec, bi to vseeno pomenilo dvanajst novih – pozitivnih navad na leto, ki bi obogatile naše življenje s pozitivno kvaliteto.

Oglejmo si, kakšne so naše navade, poskusimo jih pregledati popolnoma nepristransko. Verjemite mi, to je zelo težko delo.

Veliko ljudi si skoraj vsako leto obljublja in prisega, da bodo z novim letom opustili nekatere svoje negativne navade, ki jih obremenjujejo in zaradi katerih so nesrečni, ker jim uničujejo zdravje. Take obljube ponavljajo vsako leto, ampak žal zaman.

Zakaj je tako težko zapustiti negativne navade, če so očitno tudi smrtno nevarne?

Ker je moč navade močnejša od znanja in želje da jih zapustimo! Običajno rečemo: “Vem, da je kajenje cigaret finančna obremenitev, škodljiva mojemu zdravju in res imam željo opustiti kajenje, vendar je ta navada preprosto močnejša od mene!“ Če je temu tako, se vprašajmo: “Zakaj se strinjam s tem, da bom celo življenje jetnik svojih slabih navad in kako naj opustim navade, zaradi katerih je moje življenje tako grenko? “

Platon pravi: “Če se želiš znebiti slabih navad, boš vedno izgubil ta boj. Ne bojuj se proti temi, ampak prižgi luč“.

To pomeni, da bi morali ustvarjati samo pozitivne navade in če vztrajamo v tem, se pozitivne navade ukoreninijo in tako preobrazimo temo v svetlobo.

Najprej je treba ugotoviti, katere navade so slabe in potem je nujno, da za vsako negativno navado zgradimo eno novo – pozitivno navado, ki mi bo dala več pozitivno-konstruktivne energije, več zdravja, več svobode, neodvisnosti, veselja, itn. Na primer: Če hočeš opustiti pitje kave, se navadi pitja zdravega čaja ali soka, ker je lažje spremeniti navado kot jo odpraviti.

Moramo vedeti, da ''mesto'' na katerem se nahaja navada, ki se je želimo rešiti ne sme ostati ''prazen prostor'', ker se bo iz navade stara navada spet naselila. Prav zato namesto kave pijemo čaj ali sok.

Kadilec, ko začuti potrebo po cigareti, naj preprosto globoko vdihne zrak do trikrat ali večkrat zaporedoma, in vsakič potem počasi izdihne. Če verjameš v to, oziroma, če napolniš tvoje misli z močno vero – s energijo - z močjo prepričanja, ti bo pomagalo.

Spomnimo se, kako nas je učil Gospod: ''Pojdi, in kakor si veroval, naj se ti zgodi.'' (Mat.8/13)eden iskalec.