Voda je pravica - ne privilegij

 

 

Zbudimo se, saj gre za prihodnost naših potomcev, za naš jutrišnji obstoj, za naše življenje.
Poglejmo kaj nam govori Evelin Vesenjak, predsednica sindikata Ljubljanske regije KNSS - Neodvisnost s sedežem v Ljubljani:
Postavimo si vprašanje: »Kaj nam je do sedaj prinesla Evropska unija od tistega, kar nam je bilo obljubljano pred našim vstopom vanjo?« in si nanj tudi odgovorimo. Pobrskajmo po spominu lepih obetov v stilu, da je pipico evropskih sredstev potrebno samo odpreti, potem pa lahko črpamo. Mar je res tako? Nikakor!


Nikoli ne smemo verjeti, da nam bo nekdo nekaj dal, v zameno pa ničesar ne bo zahteval, kakor nam je bilo nekaj let nazaj predstavljeno, da bo. Stanje v naši državi nam kaže, da temu ni tako. Od obljubljene »podalpska Švice« so nam ostale le še luknje, kamor koli se ozremo. Večina državljanov je na dnu medtem, ko peščica ljudi, poimenovali smo jih »tajkuni« obvladuje vse in vsakogar. Skorumpirana politika je dovolila in tudi podpirala vsesplošno plenjenje vsega, kar je bilo vrednega, ustvarjenega v preteklosti z rokami delovnih državljanov te države. Z vstopom v EU so si nekateri kupili dobre položaje in še boljše službe, kaj pa je ostalo tistim »navadnim« državljanom, vidimo danes – nič! Ni služb, ni pokojnin, ni denarja, ni sociale, ni razvoja, ni solidarnosti, ni ničesar več…..so le dolgovi, katere naj poplačamo »navadni« državljani in naši potomci. Peščice »izbranih« ne skrbi, premoženje imajo nekje na varnem, zadostovalo ga bo zanje in njihove potomce.
Vprašamo se, kaj nam še lahko vzamejo, saj so nam že vse vzeli – nekaterim tudi dostojanstvo. In dobimo odgovor: vodo! Pitno vodo nam lahko vzamejo! Zato tega ne smemo dopustiti, kajti sledil bo tudi odvzem zraka – slej ko prej.


Scenariji, kako do tega, se že pišejo, ponekod tudi že izvajajo. Interes zasebnega kapitala, tesno prepleten s politiki vrha EU zahteva svoje in politika EU mu ugodi. V skrbno zamaskirani direktivi za podeljevanje koncesijskih pogodb je skrita možnost odvzema vode, kot pravice, ki bo s tem postala privilegij »izbrancev«. Po tej direktivi bodo morale občine, ki so oskrbo z vodo delno že privatizirale ali pa to načrtujejo, podelitev koncesije razpisati na evropski ravni. Težava nastane po tem, ko na teh razpisih zmagajo predvsem veliki koncerni, naša majhna, lokalna podjetja nimajo v konkurenci z njimi nikakršnih realnih možnosti. Te koncerne pa zanima samo dobiček, ne pa dobrobit državljanov. Slovenska vlada pa se spet hlapčevsko prikloni Bruslju, in to že spomladi leta 2012, ter poda svoje pritrdilno stališče predlogu direktive EU, o predlogu je namreč razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa tudi pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje. Na uradni spletni strani predstavništva evropske komisije v Sloveniji lahko preberemo: »Evropska komisija ne vodi nobene politike, ki bi države silila v privatizacijo storitev oskrbe z vodo, sta v skupni izjavi kot odziv na poročanje medijev o tem, da predlog direktive za podeljevanje koncesijskih pogodb vodi v privatizacijo oskrbe z vodo, poudarila evropski komisar za okolje Potočnik in evropski komisar za notranji trg in storitve Barnier.« Lepo! Seveda verjamemo, saj nam to zatrjuje tudi evropski komisar, ki je vendar naš. Pa je res naš? Zaposlen je vendarle v Evropski komisiji in seveda nam ne bo povedal nič takšnega, kar bi omajalo njen ugled. Zaradi tega in zaradi podobnih izkušenj nekaterih držav članic EU temu zagotovilu ne smemo verjeti, predvsem pa ne smemo pustiti, da nam vzamejo še to pravico.


Poznamo izkušnjo Velike Britanije, tudi Francije, pa Italije, Bolivije, Nemčije, Finske, brali in slišali smo o njej, pa nas nič ne nauči. Nizozemska je država ustanovna članica Evropske unije, pa je vodo kot pravico svojih državljanov zaščitila z ustavo! Slovenska vlada pa se hlapčevsko prikloni Bruslju!
Tega ne smemo dopustiti mi, ki smo v resnici država in ne naša vlada ter naša politika. Mi smo država in vse naštete institucije so v naši službi, čeprav se že 20 let obnašajo ravno obratno oziroma tako, kakor so se včasih fevdalci obnašali do tlačanov. Temu je potrebno narediti konec enkrat za vselej, zato začnimo z odločnim ne proti privatizaciji naše vode in nadaljujemo še na drugih področjih ter vzemimo nazaj tisto, kar je naše!